Ik hoor regelmatig de term: ‘positief opvoeden’ voorbij komen op verjaardagen. Als ik dan vraag wat, meestal moeders, daarmee bedoelen krijg ik nauwelijks antwoord op mijn vraag. Het gesprek gaat dan namelijk verder over opvoeden anno 2019 en wat nou echt goed is voor kinderen.

Voor mij is positief opvoeden dat je een veilige en positieve omgeving biedt voor je kind. Een omgeving waar jouw kind zich kan ontwikkelen en kan opgroeien. Positief opvoeden heeft in mijn ogen veel voordelen, of laat ik het anders zeggen, het levert veel op. Je geeft je kind namelijk positieve aandacht bij het leren groot worden in plaats van dat je ze straft voor de dingen die niet goed gaan. Ook vind ik dat bij positief opvoeden het vergroten van de zelfstandigheid hoort. Je kind zelf dingen laten doen en fouten laten maken. Ik merk dat dit een steeds groter wordend ding is, in onze tijd.

Als ik vertel over positief opvoeden krijg ik vaak te horen: “dus jij straft je kinderen nooit en ze krijgen altijd hun zin?’ Euhm nee…. bij positief opvoeden hoort juist het stellen van grenzen. En ik werk veel met voorspelbaarheid, hierdoor heb ik minder strijd met mijn kinderen, dit levert voor mij een groot pluspunt op. Ik merk dat ik door deze manier van opvoeden zelf minder last heb van boosheid en stress en meer plezier heb in het opvoeden van mijn kinderen ook al vormt mijn dochter van 6 wel eens een uitdaging. Maar ook dat mag, ze mag er zijn op haar manier! Door positief op te voeden ontstaat er meer verbinding tussen je gezin, en dat is zo fijn!

Lieve moeders, je bent goed zoals je bent en laat dat happy family idee van social media achter je! Het is nooit altijd rozengeur en maneschijn! Maar door positief te blijven en soms je eigen mindset te veranderen komt na regen altijs weer zonneschijn!

Heb je vragen over HOE jij ook positiever kunt opvoeden? Mail me, ik help je graag!

Liefs, Rianne