Hoorde jij vroeger van je ouders ook vaak: ‘omdat ik het zeg’?
Ik wel, en ik ging daar als kind niet tegen in. Het was zoals het was en ik gehoorzaamde braaf.
Je deed wat je ouders van je verwachten en gaf geen weerwoord. Toch?!

Nu is het anders….
Mijn dochter geeft antwoorden als: “nee, geen zin in” of “jaaaahaaaaa”.
Wat is er dan allemaal zo veranderd? Kom het door de digitale achterstand die ouders hebben op hun kids?
De toegenomen welvaart en de komst van effectieve anticonceptie hebben de kindertallen sinds eind jaren zestig razendsnel doen dalen. Kinderen hebben daardoor letterlijk meer ruimte gekregen. Hierdoor is de economische verhouding tussen ouders en kinderen veranderd: kinderen kregen meer geld op jongere leeftijd en lieten zich daardoor minder zeggen.

Natuurlijk is deze verandering van opvoeding niet van de een op de andere dag gegaan, kinderen kregen steeds meer inspraak binnen het gezinsleven. Ze mochten zelf beslissen welke kleren ze aan naar school wilde in plaats van dat moeder dat klaar had gelegd en ook kregen kinderen inspraak in wat ze op hun eigen broodje wilde in plaats van dat moeder ze al smeerde voordat je beneden was.
Dit was het begin van een soort opvoed revolutie, als ik aan mijn moeder voorleg met welke problemen ik zit met mijn pittige dochter. Ik woon in Westfriesland en daar heeft pittig of eigenlijk ‘pitteg’ ook wel de betekenis van schattig, maar die bedoel ik hier niet. Ik bedoel PITTIG met hoofdletters in de zin van een krachtig karakter, zo één die precies weet wat ze wil…

Maargoed als ik dus met mijn moeder een kwestie wil bespreken rondom mijn dochter, zegt mijn moeder: “ze moet gewoon luisteren en anders zet je haar op de gang”.
“Mam, dit werkt dus niet, het geeft alleen maar strijd zeg ik dan”.
“Ja maar je laat toch zeker niet over je heen lopen, zij is niet de baas in huis”.

Herkenbaar?

Je ziet er is een verschil in generatie, en in opvoeding, de tijd waarin wij nu leven is anders. Nu ben ik van mening dat er een heleboel kinderen teveel gepamperd worden maar er is ook een middenweg!!
De toverwoorden zijn:
Met een positieve mindset duidelijk en consequent zijn.

Op dit moment ben ik bezig met het maken van een online training om jou als moeder te helpen weer rust in de tent te krijgen en de strijdbijl met je kind te begraven. Het is een proces maar succes gegarandeerd. Ik weet voor 100% dat deze manier werkt, met ups en downs net als de rest van het leven…