Vrijdag zijn we terug gekomen van ons tripje naar Denemarken. Twee jaar geleden hebben we dezelfde reis gemaakt met de kinderen naar Billund. Deze wilde ik graag wat meer zien van het land dan alleen Legoland en Lalandia (het park waar we zaten). We zijn niet voor niets terug gegaan naar Billund, ik vind Legoland een geweldig park en Lalandia is een super plek om te verblijven, mooie huisjes, prachtig zwembad en prachtige natuur. 

 Omdat ik niet zo van de herfst hou kies ik liever voor een zonnige bestemming als we op vakantie gaan maar dingen komen zoals ze komen en dus hup voor de tweede keer naar Denemarken. In Denemarken regent het nog meer dan in Nederland maar de Denen zijn bijna het gelukkigste volk ter wereld. Je hoort me denken: ‘hoe dan”. Haha. Ik wilde hier meer van weten want ook al zou ik best graag naar een warm land willen emigreren op dit moment in mijn leven is dat niet echt het plan dus moet ik dealen met de donkere maanden.

Wat me vooral opviel tijdens onze reis is dat de Denen een werkwoord hebben wat Hygge heet. In het Nederlands verstaan wij hier gezelligheid, knusheid en warmte onder. In Denemarken is het een soort lijstijl, ik heb het boek: Hygge van Meik Wiking besteld dus ik zal jullie hier over op de hoogte houden want ik ben natuurlijk erg geïnteresseerd in de manier van opvoeden en Hygge.

De Denen gebruiken het woord Parent (ouder) als volgt:

  • Play (het belang van instrinsiek gemotiveerd spel)
  • Authenticity (het belang van eerlijkheid en blijven leren en proberen)
  • Reframing (omdenken en positief realisme)
  • Empathy (rekening houden met elkaars gevoelens)
  • No Ultimatums (stop met onzinnig straffen)
  • Togetherness and Hygge (‘we’ instead of ‘me’)

Ik ga me de komende periode bezig houden met het knus maken van mijn huis, werkplek en gezelligheid binnen mijn gezin. Meer spelletjes spelen, verbinden, minder op elektrische apparaten. Goed voor mezelf zorgen, wandelen, cocoonen. Ik heb een heerlijk warm soort skipak gekocht in Denemarken want de Denen zeggen ook dat slecht weer niet bestaan maar slechte kleding wel, en daar hebben ze een punt vind ik! Dus hup scoor die kekke winter/regenjas je bent het waard! 

 

Liefs Rianne