Ik wil jullie graag meenemen in een gevoel dat ik al een tijdje heb. In juni 2018 reisde ik met mijn moeder naar Ibiza en het boek van Michael Pilarczyck zat in mijn koffer. “Master your mindset” is de titel van dit prachtige boek. Tijdens deze heerlijk relaxte en bijzondere vakantie op het eiland heeft dit mij zo ge├»nspireerd in het leven wat ik nu leef en dat wil ik graag met jullie delen omdat ik ook graag wil dat jullie leven net zo positief als dat van mij zal veranderen.

Door het lezen van het boek en het luisteren naar de podcast van Michael werd mijn interesse rondom Mindset steeds groter, als je echt wilt kun je alles bereiken. “Leef je mooiste leven” is zijn, en inmiddels ook mijn motto! Omdat ik jaren met kinderen heb gewerkt als remedial teacher, en waar kinderen dan ondanks de extra hulp op een vakgebied wel iets verder kwamen maar niet enorme stappen maakte zoals je zou willen. Ging ik nadenken over deze mindset theorie. Ik ben er van overtuigd dat als een kind weet wat hij of zij wil, het doel ziet om iets te leren of te doen. Hij of zij met de juiste begeleiding zoveel kan bereiken!
En die begeleiding die is er dus bijna niet. Op school wordt veel aandacht besteed aan de cognitieve vakken en op sommige scholen is er toevallig een leerkracht die interesse heeft voor mindset en er ‘iets’ mee doet maar dat is echt zoooo weinig.

Na het lezen van Master your mindset ben ik me meer gaan verdiepen in de Mindset theorie, en zo blijkt dat er een heleboel mensen gebruik maken van deze denkstijl die het heel ver geschopt hebben in het leven. Voorbeelden als Edison, Ford, Roosevelt en Steve Jobs passeren de revue. Ik wil dit graag aan kinderen leren en doorgeven, ik wil ze leren hun denkpatroon en gedachten te veranderen zodat alles wat ze willen bereiken mogelijk is!

Inmiddels ben ik erachter dat veel kinderen die vastlopen op school kampen met een zogenoemde vaste mindset, moeilijke vraagstukken gaan ze het liefste uit de weg en willen alles in 1x goed doen en anders hoeft het niet. Dit komt omdat deze kinderen het gevoel hebben dat als je slim bent je alles in 1x goed moet doen en antwoord moet kunnen geven om zo’n beetje alle moeilijke vragen in het leven. Helaas zijn zij verleerd of hebben ze nog nooit geleerd hoe het is om een uitdaging aan te gaan.
Ze hebben niet de ervaring hoe het is om iets te leren, want kinderen leren door fouten maken.
Op deze manier wordt hun creatieve brein in werking gezet en ontwikkel je jezelf! Welkom groeiende mindset!

Toch blijft het een oud vraagstuk of menselijke capaciteiten ontwikkeld kunnen worden of vastliggen. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan wat dit voor jou en je kind betekend? Wat zijn de consequenties van de gedachte dat de intelligentie van jezelf en je kind ontplooid kunnen worden? Dat het geen onveranderlijke, diepgewortelde eigenschappen zijn? Wat zou je dan het allerliefste willen?

Ik geloof ik de kracht van overtuiging, als jij iets wilt bereiken en bereid bent daar alles voor te doen gaat het je lukken!